Piękne i zdrowe zęby to bez wątpienia jeden z najważniejszych atrybutów naszej urody. Olśniewający, biały uśmiech dodaje wdzięku, pewności siebie, co przekłada się na wiele obszarów naszego życia. Dlatego o zęby warto dbać. Oprócz podstawowych zasad higieny jamy ustnej istnieją pewne reguły odżywiania pozwalające utrzymać nasze zęby w dobrej kondycji, a dodatkowo nadać im śnieżnobiały odcień. My znamy te zasady i chętnie się nimi podzielimy!
Szkliwo stanowi twardą warstwę ochronną, otaczającą część zębiny, która wyrasta ponad dziąsła. Zębina jest powszechnie nazywana „kością zęba”. Szkliwo naturalnie przybiera kolor od żółtego po jasnoszary, ale jest przy tym półprzezroczyste, dlatego zębina jest pod nim widoczna. Zatem barwa Twoich zębów zależy zarówno od koloru szkliwa jak i zębiny.
Ze względu na lekko porowatą strukturę szkliwa, w czasie jedzenia cząsteczki żywności mogą się do niego przykleić, a nawet przeniknąć. To w prosty sposób wyjaśnia, dlaczego zęby w kontakcie z niektórymi pokarmami od razu zmieniają kolor (po jagodach zęby stają się fioletowe, po czerwonym winie z dużą zawartością tanin - czerwone). Ale tak naprawdę wszystkie składniki, które plamią białe tkaniny mogą także plamić Twoje zęby: ciemne napoje, przede wszystkim kawa, herbata, coca-cola, czerwone wino czy soki owocowe (np. z czarnej porzeczki, winogron, owoców leśnych), żywność i przyprawy o intensywnych barwach – np. ostrężyny, jagody, czereśnie, buraki, sosy pomidorowe, curry, kurkuma.
Wszystkie wymienione i inne podobne składniki pożywienia zmieniają kolor Twoich zębów, ze względu na zawarte w nich barwniki, które przywierają do szkliwa i zostawiają na nim ślady. Im bardziej nasze szkliwo jest porowate, tym dłużej ślady będą się utrzymywać.
Co zwiększa porowatość szkliwa?
Porowatość szkliwa zwiększają wszystkie pokarmy o kwaśnym odczynie. Tego typu pokarmów jest niestety bardzo dużo. Należą do nich cytrusy, napoje gazowane, cukier, sztuczne słodziki, musztarda, ocet, a także mięso, jaja oraz ser żółty. Należy unikać szczotkowania zębów przez pół godziny po spożyciu pokarmów o kwaśnym odczynie. Tyle czasu wystarczy, aby szkliwo mogło ponownie stwardnieć.
Najbardziej niszczycielski wpływ na nasze zęby ma cukier. Zawarty w słodyczach, napojach czy owocach jest pełen sacharozy, która przywiera do szkliwa. Przy udziale bakterii naturalnie występujących w jamie ustnej, sacharoza przekształca się w kwas mlekowy, który demineralizuje strukturę szkliwa, a w efekcie ułatwia zaatakowanie i uszkodzenie zęba przez bakterie wywołujące próchnicę.
Tak naprawdę nie ilość spożywanego cukru ma znaczenie, a częstotliwość, z jaką jest przyjmowany. Bowiem za każdym razem nawet mała dawka cukru powoduje demineralizację szkliwa, która osłabia powierzchnię zęba na około 30 minut. Dlatego ciągłe podjadanie niewielkich ilości pokarmów zawierających cukier przynosi duże gorsze skutki, niż jednorazowe spożycie nawet sporej ilości słodyczy.
Jak wzmocnić szkliwo zębów?
Ubytki w szkliwie prowadzą do żółknięcia zębów i próchnicy. Substancją, która wzmacnia szkliwo naszych zębów jest wapń. Dlatego warto sięgać po pokarmy, które są bogate w ten pierwiastek. Ważna jest tutaj również witamina D w asyście witaminy K ułatwia przyswajanie wapnia. Mleko jest zdecydowanie najpopularniejszym produktem zawierającym wapń. Jednak w ostatnich latach mnożą się opinie ekspertów świadczące o niekorzystnym działaniu pasteryzowanego mleka na nasz organizm. Mleko jest także jednym z groźniejszych alergenów pokarmowych oraz bywa przyczyną zaburzeń trawiennych ze względu na obecność laktozy. Dodatkowo wielu naukowców twierdzi, że wapń zawarty w mleku jest trudno przyswajalny. Osoby, które decydują się na eliminację mleka ze swojej diety bądź po prostu nie mogą go pić, powinny sięgnąć po inne produkty bogate w wapń. Niektóre z nich zawierają go znacznie więcej niż mleko. Warto jeść: migdały, sezam, surowe liście rzepy, orzechy brazylijskie, jogurty, kefir, siemię lniane, liście mniszka lekarskiego, jarmuż, liście gorczycy – bogate w wapń łatwo przyswajalny, śledzie i pozostałe ryby morskie, oleje roślinne, podroby mięsne, sery dojrzewające – zawierają witaminę D ułatwiającą przyswajane wapnia.
Jakie pokarmy wybielają zęby?
Istnieje wiele pokarmów pomagających utrzymać bądź przywrócić lśniącą biel Twoich zębów. Swoją dietę warto uzupełnić o takie składniki jak: jabłka, gruszki, marchew, seler, kalafior, ogórki – zawarta w nich duża ilość błonnika wywołuje efekt naturalnego szczotkowania zębów, brokuły, szpinak, sałata – substancje w nich zawarte tworzą na zębach powłokę chroniącą przed przebarwieniami, sery – stymulują wytwarzanie śliny, są bogate w wapń i fosfor – pierwiastki remineralizujące szkliwo, zawierają tłuszcze i białka, które neutralizują nadmiar kwasów.
Porzuć złe nawyki żywieniowe i wprowadź do swojej diety drobne zmiany, które pomogą utrzymać dobrą kondycję Twoich zębów. Bądź przykładem dla swojego dziecka i pamiętaj również o higienie jamy ustnej oraz wizytach kontrolnych u swojego stomatologa.